Ο «νέος Νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων» (Ν.4495/17) δεν είναι απλά ο νέος αλλά και ο τελευταίος και πιο σύντομος. Αυτό καταμαρτυρούν οι προθέσεις του κράτους με όλες τις διατάξεις για τα αυθαίρετα που ψηφίστηκαν ή οδεύουν προς ψήφιση στη Βουλή.
Διορία 11 μηνών για την τακτοποίηση αυθαιρέτων
Μετά από τρεις δεκαετίες συνεχούς νομοθεσίας και παρατάσεων για τακτοποίηση αυθαιρέτων φαίνεται ότι φτάνουμε στο τέλος. Στις 8 Νοεμβρίου 2019 λήγει η ισχύς του Ν.4495/17 όσον αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
Ως εκ τούτου 11 μήνες απομένουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με αυθαιρεσίες για να τις δηλώσουν με ευνοϊκούς όρους και να απαλλαγούν από άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις και την υποχρέωση κατεδάφισής τους.
Τι πρόστιμα θα ισχύουν μετά τη λήξη του Νόμου τακτοποίησης αυθαιρέτων
Μετά τη λήξη του Νόμου τακτοποίησης αυθαιρέτων, κάθε αυθαίρετη κατασκευή που θα εντοπίζεται, θα κρίνεται κατεδαφιστέα με επιβολή δυο προστίμων:
- Πρόστιμο ανέγερσης: Το ποσό εξαρτάται από το μέγεθος του αυθαιρέτου και την αξία της περιοχής όπου κτίστηκε το αυθαίρετο.
- Πρόστιμο διατήρησης: Το ποσό καταβάλλεται ετησίως και είναι ίσο με το 50% του προστίμου ανέγερσης. Καταβάλλεται από το έτος σύνταξης της έκθεσης αυτοψίας του αυθαιρέτου και για κάθε επόμενο έτος έως την κατεδάφισή του.
Πώς θα εντοπίζονται αυθαίρετες κατασκευές που δεν δηλώθηκαν
Ο εντοπισμός ενός αυθαιρέτου μπορεί να γίνει είτε με καταγγελία και σχετική αυτοψία Ελεγκτή Δόμησης είτε με απευθείας έλεγχο ενός Ελεγκτή Δόμησης σε τακτική αυτοψία για κατασκευές που κτίζονται με οικοδομική άδεια, κάτι που εφαρμόζεται υποχρεωτικά ήδη από το 2012.
Ταυτότητα Κτιρίου
Η Ταυτότητα Κτιρίου είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας θα πρέπει υποχρεωτικά να αναθέσουν σε ιδιώτη μηχανικό την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του ακινήτου τους. Αυτή η αποτύπωση θα υποβάλλεται σε πληροφοριακό σύστημα της Πολεοδομίας. Έτσι, το κράτος θα γνωρίζει για κάθε ακίνητο με λεπτομέρεια εάν και ποιες αυθαιρεσίες υπάρχουν και τι μέγεθος έχουν.
Γιατί πρέπει να δηλωθεί το αυθαίρετο σήμερα;
- Δίνεται επιπλέον έκπτωση του προστίμου κατά 10%, για όσους δηλώσουν το αυθαίρετό τους μέχρι τις 8/4/2019. (Στο επόμενο διάστημα υπάρχει ποινή με 10% προσαύξηση του υπολογιζόμενου προστίμου)
- Δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης των προστίμων σε έως και 100 δόσεις με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ
- Δίνεται επιπλέον έκπτωση του προστίμου κατά 20%, για την εφάπαξ εξόφλησή του
- Δίνονται επιπλέον ειδικές εκπτώσεις σε ιδιοκτήτες με μία και μοναδική κατοικία σύμφωνα με το Ε9, καθώς επίσης και σε πολλές ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι, δικαιούχοι εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, παλιννοστούντες.
Περισσότερες πληροφορίες για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με τον τρέχοντα νόμο
Τι κερδίζουν επιπλέον όσοι δηλώσουν τα αυθαίρετά τους με αυτόν τον Νόμο;
- Δεν οφείλουν αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές (ΙΚΑ κτλ.) και φόρους.
- Το κτίσμα εξαιρείται από την κατεδάφιση και οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε δικαιοπραξία, όπως πώληση, μεταβίβαση, ενοικίαση, γονική παροχή κ.λπ.
- Οι ιδιοκτήτες μπορούν να εκτελέσουν νομίμως εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης (πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον), συντήρησης ή επισκευής του ακινήτου με δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας ή άδειας εργασιών μικρής κλίμακας.
Τι ισχύει με αυθαίρετα που έχουν εντοπιστεί και έχουν χαρακτηριστεί από αυτοψία Ελεγκτή Δόμησης
Εάν η αυθαιρεσία έχει κατασκευαστεί πριν την 28η Ιουλίου 2011 και δεν βρίσκεται εντός δάσους, αιγιαλού, ρέματος, αρχαιολογικού χώρου και λοιπών προστατευόμενων περιοχών, μπορούν να τακτοποιηθούν με το Ν.4495/17. Με την υπαγωγή στον ως άνω νόμο τα πρόστιμα διαγράφονται από την Πολεοδομία και ενημερώνεται η Εφορία, προκειμένου να μην είναι απαιτητά τα πρόστιμα. Στην περίπτωση που έχετε ήδη πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης ή και διατήρησης στην Πολεοδομία, το ποσό συμψηφίζεται με το πρόστιμο της τακτοποίησης.
Τι ισχύει με τα «δασικά αυθαίρετα»
Με τον ισχύοντα νόμο απαγορεύεται η τακτοποίηση αυθαιρέτων μέσα σε δάσος. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος με ειδική ρύθμιση, που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή θα δοθεί η δυνατότητα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων με την καταβολή ειδικού προστίμου. Προϋπόθεση θα είναι, τα αυθαίρετα να βρίσκονται εντός των οριστικών περιγραμμάτων των οικιστικών πυκνοτήτων, όπως αυτά θα εγκριθούν από το Κτηματολόγιο. Δεν θα τακτοποιούνται αυθαίρετα, που βρίσκονται εντός αιγιαλού, ζώνης παραλίας, σε ρέματα, κρίσιμη παράκτια ζώνη, σε αρχαιολογικό χώρο και αναδασωτέες εκτάσεις.
ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί με πληροφορίες της Γραμματής Μπακλατσή, Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού και του taxydromos.gr