Στη χώρα μας υπάρχουν δύο γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας, με θερμοκρασίες άνω των 150 βαθμών Κελσίου, στη Μήλο και τη Νίσυρο ενώ στη Βόρεια Ελλάδα (Νέστος, Δέλτα Έβρου) και σε νησιά του Αιγαίου (Νότια Χίος, Λέσβος) εντοπίζονται γεωθερμικά πεδία μέσης και χαμηλής ενθαλπίας με θερμοκρασίας από 90 ως 150 βαθμούς Κελσίου και 25 ως 90 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, ο κ. Μιχάλης Φυτίκας, καθηγητής του ΑΠΘ, τόνισε ότι έχει αξιοποιηθεί ποσοστό χαμηλότερο από 1% του βεβαιωμένου γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, με μηδενικές εφαρμογές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι πρόκειται για μια ήπια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με τον υψηλότερο συντελεστή χρήσης/λειτουργίας (45%-90% του χρόνου) σε σχέση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ.
Επίσης, η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα ότι τα γεωθερμικά πεδία συναντώνται σε συγκριτικά χαμηλά βάθη.
Η πρώτη δοκιμή παραγωγής στον ταμιευτήρα Ν1 στη Νίσυρο, το Σεπτέμβριο του 1981 ανέδειξε το υψηλό δυναμικό του νησιού, καθώς το γεωθερμικό ρευστό που παράχθηκε σε ελάχιστα λεπτά ξεπέρασε την πίεση των 45 ατμοσφαιρών καταστρέφοντας το πιεσόμετρο, ξεπέρασε το όριο του θερμομέτρου (400°C) και χρειάστηκε να γίνει σε μισή ώρα εισαγωγή 40.000 λίτρων θαλασσινού νερού με πίεση 75 ατμοσφαιρών, για να μπορέσει να ελεγχθεί η κατάσταση.
Έτσι η Νίσυρος αποδείχθηκε το δυναμικότερο και με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία ερευνημένο γεωθερμικό πεδίο του κόσμου σε περιβάλλον σύγκρουσης πλακών, λόγω της ύπαρξης πολύ θερμού μαγματικού θαλάμου σε μικρά βάθη.
Επίσης, πιλοτική εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εγκαταστάθηκε στη Μήλο το 1986 έδειξε ότι το νησί μπορεί να παράξει έως και 120MWe.
Τα πλεονεκτήγματα της γεωθερμίας:
- Δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες (άπνοια ή συννεφιά)
- Δεν εξαρτάται από την ώρα της ημέρας (πχ τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν το βράδυ)
- Δεν εξαρτάται από τις εποχές του χρόνου (όπως οι καλλιέργειες βιομάζας)
Τα πραπάνω πλεονεκτήματα μπορούν να την καταστήσει ενεργειακή πηγή βάσης, αντικαθιστώντας μερικώς ή ολικώς τις ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη στις περιοχές που μπορεί να εφαρμοστεί.
Φυσικά, η δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας με αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού απαιτεί πολύ προσεκτικό σχεδιασμό με προβλέψεις διαρροών επικίνδυνων τοξικών ρύπων που συμπαρασύρονται από τα έγκατα της γης που μπορούν να προκαλέσουν μεγάκης έκτασης καταστροφές.
Αυτή τη στιγμή οι τοπικές κοινωνίες είναι αρκετά επιφυλακτικές κυρίως λόγω του ατυχήματος του 1988 που έγινε στην Μήλο με διαρροή τοξικού υδριθείου που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην τοπική χλωρίδα και πανίδα.
ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί
Τηλ.: 2310 841656
Email: [email protected]