ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Official Newsletter

 

 

 

ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

 

ΧΡΗΣΙΜΑ

 

 

 

 

Βρείτε μας στα Social Media 

Facebook 

 

Linkedin 

 

Twitter 

 

YouTube

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Απαιτείται ακόμη προέγκριση στους Δήμους

proegkrisiΜε την έκδοση της Εγκυκλίου για την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικής γνωστοποίησης λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η διαδικασία γίνεται πλέον αποκλειστικά και μόνον ηλεκτρονικά. Αυτό είναι λάθος και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να ιδρύσουν μια νέα επιχείρηση.

Όσον αφορά λοιπόν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (δείτε και για άλλες κατηγορίες εδώ), που παλαιότερα αδειοδοτούνταν από τους Δήμους, συνεχίζει να υπάρχει μια διαδικασία που διεκπεραιώνεται εγγράφως. Αυτή η διαδικασία αντικαθιστά ουσιαστικά την παλιά Προέγκριση και γίνεται με κατάθεση αίτησης και φακέλου για τη Βεβαίωση Εγκατάστασης που πρέπει να προηγηθεί πριν από κάθε άλλη ενέργεια.

Η Βεβαίωση εξασφαλίζει ότι το κατάστημα μπορεί να λειτουργήσει νομίμως στη συγκεκριμένη περιοχή, βάση των χρήσεων γης που αναζητούνται ενδοϋπηρεσιακά μεταξύ του Δήμου και της οικίας Πολεοδομίας. Ο μέγιστος χρόνος για την παραλαβή της Βεβαίωσης είναι 15 ημέρες και σε περίπτωση παρέλευσης αυτού του διαστήματος, οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να λάβουν βεβαίωση υποβολής αίτησης.

Επίσης, αυτό που συνεχίζει να ισχύει είναι η εξασφάλιση της νομιμότητας του ακινήτου πριν γίνει η οποιαδήποτε συμφωνία μίσθωσης. Αυτό είναι κάτι που δεν προβλέπεται άμεσα από την αδειοδοτική Νομοθεσία, αλλά έμμεσα θεωρείται υποχρεωτικό εφόσον οι επιχειρηματίες οφείλουν να διατηρούν στην κατοχή τους καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησής τους, φάκελο με όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα του ακινήτου (όπως π.χ. Οικοδομική Άδεια, Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτων κ.ά.). Αυτό θα γίνει πιο ξεκάθαρο εφόσον ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή ο πολυαναμενόμενος νέος Νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων που όπως φαίνεται θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προσκομίζουν Βεβαίωση Μηχανικού περί νομιμότητας του ακινήτου σε κάθε περίπτωση μίσθωσης. Αυτά τα θέματα θα τα δούμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο και εφόσον έχουμε επίσημες εξελίξεις (Διαβάστε εδώ τι προβλέπει το σχετικό Νομοσχέδιο)

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται περισσότερο από αυτονόητο, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να έχουν από την αρχή δίπλα τους έμπειρους Μηχανικούς και ένα οργανωμένο Τεχνικό Γραφείο που ασχολείται με την αδειοδότηση επιχειρήσεων, ώστε να καθοδηγηθούν σωστά και να αποφύγουν τυχόν σοβαρά προβλήματα που θα του κοστίσουν πολύ περισσότερο και θα καθυστερήσουν πολύ την επένδυσή τους.

Η ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί® διαθέτει έμπειρους Μηχανικούς με άριστη γνώση τόσο της νομοθεσίας όσο και των απαιτούμενων προδιαγραφών για τη λειτουργία επιχειρήσεων που σχετίζονται τόσο με τα τρόφιμα όσο και με την μεταποίηση άλλων προϊόντων.

 

 

ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί ®
Ανδρεοπούλου 15, 1ος όροφος
Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310841656  |  E-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.