ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Official Newsletter

 

 

 

ONLINE ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

 

ΧΡΗΣΙΜΑ

 

 

 

 

Βρείτε μας στα Social Media 

Facebook 

 

Linkedin 

 

Twitter 

 

YouTube

«Εξοικονομώ» ναι αλλά… όχι μόνο «κατ’ οίκον»

Επιμέλεια άρθρου: Πέτρος Παπαναούμ | Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός

 

eksoikonomisiΕδώ και μήνες «ανακοινώνεται» το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκων – 2» από επίσημα και ανεπίσημα χείλη. Όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μια σειρά από εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να «τρέξει» και πάλι το πρόγραμμα, όπως η αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ) αλλά και διάφορα διαδικαστικά θέματα του ίδιου του προγράμματος που στην προηγούμενη περίοδο είχαν δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στην καθημερινότητά μας είναι κάτι που άργησε πολύ να περάσει στην παιδεία μας, γεγονός που κάνει την ήδη επιβαρυμένη ενεργειακά κατάσταση στη χώρα μας ακόμη χειρότερη.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Νομοθέτης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους, θα πρέπει να στραφεί πιο δυναμικά και ταυτόχρονα με αυστηρότητα στον ενεργειακό σχεδιασμό των κτιρίων. Αυτό θεωρείται περισσότερο από αυτονόητο για μια εξαρτημένη ενεργειακά χώρα.

Όμως, τη δεδομένη χρονική περίοδο οικονομικής ύφεσης, η ανοικοδόμηση στην Ελλάδα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, επομένως τα νέα κτίρια δεν θα μπορέσουν να αντιστρέψουν τη συνολική κατάσταση. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στα υφιστάμενα κτίρια και την ενεργειακή τους αναβάθμιση, καθώς με στοιχεία του ΤΕΕ, από το 1980 έως σήμερα μόνο το 3% των κτιρίων πληρούν τις προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ.

Ο μόνος τρόπος να αυξηθεί η απόδοση των κτιρίων στη χώρα μας είναι να «τρέξει» ένα πρόγραμμα τύπου «Εξοικονομώ» αλλά πιο ευέλικτο, με μικρότερη γραφειοκρατία, μεγαλύτερη ταχύτητα πληρωμών και να αφορά περισσότερους δικαιούχους.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι κτίρια δεν είναι μόνο οι κατοικίες και οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά και όλες οι επιχειρήσεις από τα μικρά καταστήματα έως τις μεγαλύτερες βιομηχανίες. Είναι λογικό αυτά τα κτίρια να είναι περισσότερο ενεργοβόρα. Είναι λοιπόν σημαντικό να επεκταθεί το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και στα επαγγελματικά ακίνητα. Τέλος, θα πρέπει να δοθούν μεγαλύτερα κίνητρα για τη ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων με μεγαλύτερη και πιο συγκεκριμένη μοριοδότηση στα επιδοτούμενα προγράμματα ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού.

Η ενεργειακή αναβάθμιση στη χώρα μας είναι μονόδρομος και τα οφέλη που θα έχουμε - πέραν των περιβαλλοντικών - θα είναι πολλαπλάσια οικονομικά από πολλά μέτρα των μνημονίων. 

Γραφτείτε στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο 2310841656

 

ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί ®
Ανδρεοπούλου 15, 1ος όροφος
Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310841656  |  E-mail:   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.